02 250 00 49 Z veseljem svetujemo in pomagamo:
PON - ČET 9.00 - 13.00 in 14.00 - 16.30
PET 9.00 - 13.00 in 14.00 - 15.00

Reka Nil, najdaljša reka na svetu, je življenjska žila Egipta. Brez nje bi bil ta del Afrike le pusta in neprehodna puščava. Ni čudno, da se je prav ob tej veličastni reki pred tisočletji razvila ena najmogočnejših civilizacij, ki jo danes poznamo po mogočnih piramidah, prelepih templjih in bogato okrašenih grobnicah nekdanjih kraljev faraonov. Reka je prebivalcem Egipta od nekdaj zagotalvjala pitno vodo, s svojimi rednimi poplavami je namakala rodovitna polja, zaradi široke struge pa so lahko po njej nemoteno plule trgovske, potniške in ribiške ladje. In prav potovanje z ladjo je najboljši način, da spoznaš zgodovino te izjemne dežele, si ogledaš njene veličastne ostanke, ki so nanizani vzdolž reke in prelepe naravne značilnosti, ki jih soustvarjata reka in puščava.

Luksor

Kjer danes stoji Luksor, je nekoč ležala prestolnica starega Egipta, Tebe, katerih zavetnik je bil bog sonca Amon Ra. Tam so prebivali najpomembnejši egipčanski faraoni, meščani so živeli v udobju in razkošju, v mestu pa so cveteli trgovina, znanost in umetnost. Mesto je v sedmem stoletju pred našim štetjem razdejal Asirski kralj Asurbanipal in mesto je za nekaj stoletij zamrlo, dokler mu slave spet ni povrnil Aleksander Veliki. Današnji Luksor številni opisujejo kot najveličastnejši muzej na prostem. Tam stoji veličasten Karnakov tempelj, ki so ga zgradili pred 4700 leti.  Pravzaprav gre za labirint templjev, spomenikov, obeliskov in stebrišč. Tempelj bogu Amon Raju, ki stoji v kompleksu, naj bi bil največji tempelj, ki je bil kadar koli zgrajen. Nič manj veličasten ni tempelj Luksor, ki ga je s tepljem Karnak nekoč povezovala avenija sfing, obdana z ogromnimi podobami teh mitoloških bitij. V okolici Luxorja najdemo še veličastni tempelj kraljice Hačepsut, ki je orientiran glede na zimski solsticij, doljino Kraljic in Dolino kraljev, kjer je pokopan legendarni faraon Tutankamon. 

Kom Ombo

Kom ombo je danes majhno kmetijsko mestece. O njegovi bogati zgodovini priča njegovo nekdanje ime. Stari Egipčani so ga klicali Nubt, kar je pomenilo “Zlato mesto”. Na njegovo nekdanjo slavo nas spominja dvojni tempelj, posvečen Horusu, bogu neba, ki so ga upodabljali s sokoljo glavo in bogu Sobeku, “krokodiljemu bogu”. Prav krokodil, simbol reke Nil, je bil v tem mestu sveta žival. Tempelj je biser staroegipčanske arhitekture iz ptolemejskih časov, okrašen s številnimi hieroglifi. V njem so nekoč prebivali krokodili, ki so jih po smrti mumificirali in pokopavali. Mumije si lahko danes ogledamo v muzeju krokodilov. 

Asuan

Mesto so stari egipčani imenovali Svenet, leži pa ob zgornjem toku Nila v južnem Egiptu. Mesto je najbolj znano po ogromnem jezu, ki so ga zgradili v 60. letih prejšnjega stoletja. Za seboj je ustvaril orgromno Naserjevo jezero in prekinil redni poplavni cikel reke. Tam leži otok Agilkia. Na njem leži kompleks Philae, tempelj Izide, boginje plodnosti. Tempelj je sprva ležal drugje, ko pa so zaradi gradnje jezu začenjale vode naraščati, so ga razstavili in spet sestavili na omenjenem otoku. Tempelj odlikuje bogata arhitektura, saj so ga dograjevali od faraonskih pa vse do časov starega Rima. Odikujejo ga številni stebri, precizno izdelani kipi in zidovi, prekriti z vklesanimi hieroglifi. Blizu, na rečnem bregu, pa leži starodavni kamnolom, v katerem se še vedno nahaja 42 metrov visok nedokončan obelisk.

Abu Simbel

Abu Simbel je morda najslavnejši tempelj starega Egipta. Tudi tega so zaradi naraščajoče gladine Nila razstavili in ga ponovno sestavili na višji legi. Zgradil ju je znameniti Ramzes II. v čast in slavo svoji ženi in… sebi. Tempelj se nahaja v ogromni votlini, njegov vhod pa stražijo gromozanski kipi Ramzesa II., ki sedijo pred njim. Notranjost templja sestavlja več soban, ki si sledijo od večje proti manjši. Iz vsake sobane se odpirajo prehodi v številne manjše stranske sobane. Strop podpirajo stebri, okrašeni s hieroglifi in podobami, dvorane pa krasijo orjaški kipi. Sredinski hodnik je orientiran tako, da vanj vsako leto 22. februarja in 22. oktobra posije sonce in osvetli vse kipe razen kipa boga Ptaja, ki je bil po starem verovanju bog podzemlja.

do 24
Obrokov
Varno plačilo
10 let izkušenj z organizacijo in prodajo celovitih turističnih storitev.
Vredni zaupanja

Spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi izboljšujemo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo vsebine. Več o piškotkih.

Strinjam se