02 250 00 49 Z veseljem svetujemo in pomagamo:
PON - ČET 9.00 - 13.00 in 14.00 - 16.30
PET 9.00 - 13.00 in 14.00 - 15.00

Malo mest je tako zelo tujih pa hkrati tudi tako zelo domačih, kot največje turško mesto Istanbul. Je hkrati ogromno mravljišče, kjer živi 15 milijonov ljudi in po katerega cestah vsak dan hrumi na milijone glasnih avtomobilov, mopedov in tovornjakov in hkrati mesto prijaznih uličic, toplih ljudi, prelepih zgradb in odlične hrane. Je središče Orienta, mešanica kultur in religij - mesto, ki ga preprosto moraš obiskati.

Dobro se najej

Istanbulsko kulinarično ponudbo zaznamujejo neštete specialitete, ki so se v nekaj stoletjih turškega cesarstva razširile na balkan in jih dandanes poznamo tudi mi. Mestne ulice so polne restavracij, okrepčevalnic “büfe” in stojnic z vrhunskimi specialitetami, ki se lahko primerjajo s ponudbo najboljših svetovnih kuharjev in so dostopne po zelo nizkih cenah. Najprej nam na pamet padeta kebab in döner. Tega v Istanbulu ne dobimo le v kruhu z zelenjavo, kot smo vajeni pri nas, temveč v številnih različicah, kot so iskender, adana, patčan in durum kebab. Vsi seveda poznamo tudi börek, pito iz listnatega testa z nadevom iz mesa, sira, špinače ali krompirja. Odlična sta tudi pide in lahmacun, nekakšni turški verziji pice, obložene z mletim mesom, namazom iz paprike, paradižnikom, peteršiljem in začimbami. Najboljše pa je, da se lahko okrepčaš na skoraj vsakem vogalu, ko te zagrabi lakota.

Prečkaj bospor s trajektom

Mesto lahko odlično spoznaš tako, da se podaš na vožnjo z ladjo. Na obalah Bosporja se gnete veliko ladjic, ki ponujajo plačljivo ekskurzijo po bosporju, če pa želiš prihraniti nekaj denarja, pa si kupi vozovnico za navadni trajekt. Cena bo nižja, pa še ob ograji se ne boš gnetel z drugimi turisti, ki bodo prav tako želeli fotografirati. S trajekta boš videl znamenitosti, kot je palača Topkapi, bosporski most, prelepe vile, mošeje s špičastimi minareti ter palače, trdnjave in dele obzidja. Na drugi strani se lahko sprehodiš, si privoščiš morsko pojedino in se odpraviš nazaj. 

Razišči azijski del mesta

Istanbul je edino mesto na svetu, ki se nahaja na dveh celinah, natančneje v Evropi in Aziji. Azijsko ali anatolijsko stran od evropske ločuje preliv Bospor. Na drugo stran lahko prideš z avtobusom čez znameniti bosporski most ali s trajektom, ki ponuja osupljiv razgled na lepote tega preliva. Najpomembnejše turistične znamenitosti sicer ležijo na evropski strani, a tudi azijska ima svoje čare. Če še nikoli nisi bil v Aziji, boš sedaj prvič stopil na njena tla. Če te zanima nakupovanje, obišči kozmopolitansko četrt Kadıköy. Velik del te četrti je namenjen pešcem, tam pa se nahajajo številni bazarji, stojnice in trgovine. Zraven mošeje Osman Aga se nahaja največja živilska tržnica v Turčiji. Tam najdeš tudi bazarje z oblačili, tržnico s ploščami in spominki, posvečeni rock in metal glasbi, knjigarne in nakupovalni centri z najboljšimi blagovnimi znamkami. Oglej si tudi nekdanjo carsko poletno rezidenco, palačo Beylerbeyi, povzpni se na hrib Çamlica, od koder se odpira veličasten pogled na turško metropolo in se sprehodi po aveniji Bagdat Caddesi, kjer se nahajajo številne restavracije, kavarne in trgovine.

Spusti se v Bazilikino cisterno

Bazilikina cisterna je ena najnenavadnejših znamenitosti Istanbula. Nahaja se 150 metrov jugozahodno od Hagie Sofie na polotoku Sarayburnu. Je največja izmed nekaj sto antičnih cistern, ki so starodavnemu Bizancu zagotavljale pitno vodo. V 6. stoletju jo je zgradil bizantinski cesar Justinijan I. V cisterno se spustiš po 52 kamnitih stopnicah. V njej je še vedno nekaj vode, odlikujejo pa jo prelepi stebri v jonskem in korintskem stilu, oboki, ter dva skrivnostna kipa, okrašena z glavo mitološke pošasti Meduze. 

Privošči si pravo turško kopel

Številni hoteli v mestu svojim gostom ponujajo turško kopel, ki pa so le bleda senca pravega turškega “hamama”. Narejene so za turiste, ki si želijo malo turškega pridiha iz udobja svojega hotela. Pravi hamami so del turške kulture že na stotine let in služijo oddihu, umivanju in druženju. Večina hamamov ima posebne oddelke za moške in ženske. Obisk hamama vključuje pomikanje skozi sobe z različnimi temperaturami, najtoplejša med njimi spominja na finsko savno. Najbolj znana hamama sta Çemberlitaş Hamamı in Cağaloğlu Hamam. Oba se nahajata v starem evropskem delu Istanbula.

Obišči znamenitosti

  • Palača Topkapi. Ta veličastna palača v osrčju Istanbula je bila stoletja dom otomanskih sultanov in njihovih haremov. Zraven harema, ki je bil v bistvu luksuzni zapor za sultanove žene, gosti palača bogato okrašene sobane, zbirko kraljevih draguljev in zakladov, prelepe vrtove, od tam pa se odpirajo tudi prelepi razgledi na Bospor, Marmarsko morje in Zlati rog. Palačo si poskusi ogledati na dan, ko v mestu ni križarskih ladij, saj se boš s tem izognil gneči.
  • Hagija Sofija. Ta bizantinska mojstrovina je bila najprej katoliška, kasneje pravoslavna cerkev, ob okupaciji Bizanca pa so jo Turki spremenili v mošejo. Danes je v njej muzej. Zgrajena je bila v 6. stoletju. Oglej si njene veličastne oboke, okrašene z mozaiki in grobnice turških sultanov.
  • Modra mošeja. Mošeja sultana Ahmeda se nahaja nedaleč stran od Hagije Sofije in je ena redkih mošej, ki se ponašajo s šestimi minareti. Ime je dobila po modrih mozaikih, ki krasijo notanjost. Mošeja še vedno služi kot molilnica, zato se morajo obiskovalci pred vstopom sezuti, ženske pa pokriti.
  • Veliki Bazar. Ta velika slikovita tržnica je hkrati prostor za nakupovanje in turistična znamenitost. Priporočamo, da si pred obiskom priskrbiš zemljevid, saj je tržnia ogromna, njene uličice pa so pravi labirint. Pomembno: ob nakupovanju se ne pozabi pogajati s trgovci, ki te bodo vabili tudi na čaj ali kavo.
  • Arheološki muzej. V ta veličastni muzej lahko vstopiš iz okolice palače Topkapi ali iz parka Gulhane in si ogledaš artefakte iz bogate zgodovine tega mesta, kje se je odvijal velik del zgodovine rimskega, bizantinskega in turškega imperija, saj je bilo mesto prestolnica vseh treh.
do 24
Obrokov
Varno plačilo
10 let izkušenj z organizacijo in prodajo celovitih turističnih storitev.
Vredni zaupanja

Spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi izboljšujemo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo vsebine. Več o piškotkih.

Strinjam se