02 250 00 49 Z veseljem svetujemo in pomagamo:
PON - ČET 9.00 - 13.00 in 14.00 - 16.30
PET 9.00 - 13.00 in 14.00 - 15.00

Starodavna prestolnica Sicilije je prav takšna, kakršno si predstavljamo - hitra, glasna in divja. Palermo leži v središču sredozemskega morja, zato je v tisočletjih svojega obstoja vase sprejel vplive vseh kultur, ki so vladale temu prostoru. Ulice spominjajo na živahno orientalsko metropolo, po njih se vijejo kolone hupajočih avtomobilov, na vsakem vogalu pa ponujajo tradicionalno ulično hrano. Tradicionalne arabske kupole se spogledujejo z gizdalinskimi baročnimi fasadami, veleblagovnice s prestižnimi znamkami pa se mešajo z živahnimi uličnimi tržnicami, kjer zgovorni prodajalci ponujajo vse od A do Ž. Podaj se na ulice in razišči to starodavno sredozemsko središče.

Ulična hrana in cirkus

Palermo je mesto pouličnih tržnic in stojnic, kjer najdeš vse živo. Najbolje je, da jih obiščeš nadvse zgodaj zjutraj in si zajtrk privoščiš kar tam. Pomešaj se med domačine na najsterejši “arabski” tržnici Ballaro, kjer najdeš stojnice z ribami, mesnimi izdelki, bučkami, paradižniki - skratka vsemi okusnimi plodovi sicilijanske zemlje in morja, ali pa obišči La Vuccirio, ki se nahaja med Corso Vittorio Emmanuele in Piazzo San Dominico v samem središču mesta. Izgubi se med ozkimi uličicami, kjer vsako ped prekrivajo stojnice z odlično ulično hrano. Tam ne manjka tudi zabave, saj povsod mrgoli glasnih kupcev, prodajalci pa se za stranke borijo že s skoraj z akrobatskim  pripravljanjem ulične hrane. Privošči si ulične specialitete, kot so canoli, panelle, pani ca meusa, sfincione ali fettine zuccherate, ki jih ulični kuharji pripravijo pred teboj, s kozarcem odličnega vina.

Prekrasna arhitektura

Če ne zaviješ vsaj v eno cerkev, ne moreš reči, da si zares doživel Italijo, kaj šele Sicilijo. Obišči trg Piazza Bellini, kjer se nahajata dve slavni cerkvi. Kapelo San Cataldo krasijo prelepe rdeče kupole, značilne za saracensko arhitekturo. Zraven se nahaja cerkev Santa Maria Dell’Ammiraglio oziroma La Martorana, popolna mešanica arabsko-normanske arhitekture s prelepim zvonikom, ki so ga zgradili davnega leta 1143. Pokukaj še v notranjost, ki jo krasijo razsežni mozaiki in barvite freske, poseben karakter pa ji dajejo tudi arabski vzorci in arabeske. 
Palermo pa je tudi baročni biser. Zavij v sosesko Loggia, ki se nahaja blizu Piazze di San Domenico. Cerkev Oratirio del Rosario di San Domenico odlikuje oltar, ki ga je poslikal Antoon van Dyck in freske Pietra Novellija. Sprehodi se po tamkajšnjih ulicah in si oglej še številne druge baročne bisere, kot je Oratorio del Rosario di Santa Citta s 15 kipi skrivnosti in vrlin.

Katakombe

Najbolj znane katakombe se nahajajo v Rimu, imajo jih tudi v Parizu, pa tudi Palermo ni brez njih. Catacombe dei Cappuccini so zgradili v 16. stoletju. V kasnejših stoletjih so v njih pokopavali balzamirane pripadnike najbogatejših družin, skupaj je tam več kot 8000 mrličev. Zadnja, ki je tam našla počivališče, je bila komaj dveletna Rosalia Lombardo, pokopana leta 1920. Če si torej želite raziskati temačnejšo stranl Palerma, so katakombe vsekakor prava stvar. 

Teatro Massimo in opera

Teatro Massimo boste prepoznali vsi ljubitelji filma Boter, sam se tam odvijajo najbolj dramatične scene tretjega dela te priljubljene filmske serije. Palermo pa je eno izmed italijanski opernih središč. Če si želiš doživeti pravi italijansko opero, je to pravo mesto zate. Privošči si jo v Teatru Massimo, ki je največje italijansko gledališče ali v gledališču Politeamo Garibaldi. Pa tudi, če te opera ne zanima preveč, sta vredna obiska, saj sta prava arhitekturna bisera.

Nočno življenje

Palermske ulice so pravo mravljišče že čez dan, zvečer pa jih zasedejo mladi in stari, ki so končali z delom in si želijo sprostitve. Ker pa Italijani večerjajo okoli osmih zvečer, se prava zabava začne šele okrog desetih. Če si želiš kulture, lahko izbiraš med številnimi koncertnimi prizorišči, spomladi in poleti, ko so visoke temperature stalnica, pa se koncerti odvijajo kar na prostem. Če si želiš pijače, obišči kakšnega izmed številnih barov. Siciljanci jemljejo tako pijačo, tako kot hrano, zelo resno, zato je umetnost pripravljanja aperitivov in koktajlov tam na visokem nivoju. Ne manjka tudi diskotek z glasno glasbo in plesnimi ritmi, če si želiš miru, pa se lahko usedeš v kakšen kafič na Piazza Oivella ali Borgo Vecchio in v miru posediš, se pogovajaš in opazuješ ljudi.

do 24
Obrokov
Varno plačilo
10 let izkušenj z organizacijo in prodajo celovitih turističnih storitev.
Vredni zaupanja

Spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi izboljšujemo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo vsebine. Več o piškotkih.

Strinjam se