02 250 00 49 Z veseljem svetujemo in pomagamo:
PON - ČET 9.00 - 13.00 in 14.00 - 16.30
PET 9.00 - 13.00 in 14.00 - 15.00

Kaj so piškotki?

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave uporabnikov s katerimi dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik - ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči.

Zakaj so piškotki potrebni?

Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Najpogostejše funkcije e-poslovanja ne bi bile mogoče brez piškotkov. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih straneh pa je s tem bolj učinkovito in prijetno.

Z uporabo piškotkov ANIMATA d.o.o./ZADNJA MESTA zbira naslednje podatke obiskovalcev spletnih strani:

  • informacije o napravi (vrsta, znamka in tip);
  • informacije o operacijskem sistemu (vrsta in verzija);
  • informacije o spletnem brskalniku (vrsta in verzija);
  • informacije o nastavitvah zaslona (npr. resolucija);
  • informacije o jezikovnih nastavitvah;
  • informacije o straneh, ki so bile prikazane.

Tehnične informacije o napravi in programski opremi zbiramo zaradi zagotavljanja kakovostnega in jezikovno ustreznega prikaza spletnih strani. Informacije o straneh, ki so bile prikazane, zbiramo za potrebe analitike, ki nam omogočajo izboljševanje vsebin in uporabniške izkušnje. Obiskovalca zgolj z uporabo teh podatkov v tem trenutku glede na stanje tehnologije (state of the art) ni mogoče enolično identificirati.

Zakaj spletne strani uporabljajo piškotke?


Piškotke uporablja večina spletnih strani, so priročno sredstvo za ohranjanje sveže in primerne vsebine, ki je v skladu z interesi in preferencami posameznega spletnega uporabnika. Razlogov za uporabo piškotkov je tako več, kot prvi gotovo njihova lastnost shranjevanja podatkov o stanju posamezne spletne strani (podrobnosti o prilagoditvah posamezne spletne strani), pomagajo pri izvajanju raznih spletnih storitev (spletne trgovine), pomagajo pri zbiranju raznih statistik, o navadah spletnega uporabnika – saj se le z njimi lahko spremlja pogostost obiskovanja določene spletne strani. Podjetja lahko s pomočjo piškotkov ocenijo učinkovitost zasnove svojih spletnih strani, kot tudi ustreznost vrste in števila oglasov, ki jih ponujajo uporabnikom na svojih spletnih straneh.

 Katere piškotke vsebuje spletno mesto?

Tip piškotka Komu služijo Naziv in trajanje

Nujno potrebni piškotki
Ti piškotki so potrebni, da vam ponudimo storitve, ki so na voljo na tej spletni strani. Omogočajo izbiro jezika, valute, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje. Zraven omenjenih so za delovanje iskalnikov in prikaz ponudb v spletni trgovini nujno potrebni funkcionalni piškotki.


Osnovno delovanje spletne strani


language – 1 mesec
currency – 14 dni
MM_ZADNJAMESTA_COOKIE – 1 mesec
PHPSESSID (zadnja-mesta.si) – do konca seje
PHPSESSID (ors.si) – do konca seje
featuredPopup - 1 mesec
_icl_current_language (ors.si) - 1 dan
adriatic_search (Adriatic iskalnik) - do konca seje
ad_search_permanent (Adriatic iskalnik) - 1 mesec
page_sort - 1 mesec

Piškotki za analitiko
Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.


Google Analytics
Facebook


_ga (Google) – 2 leti
_gat (Google) – 1 dan
_gid (Google) - 1 dan
NID (Google) – 6 mesecev
fr (Facebook) - 3 mesece

SSL
varna povezava
Varno plačilo
16 let izkušenj z organizacijo in prodajo celovitih turističnih storitev.
Vredni zaupanja

Spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi izboljšujemo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo vsebine. Več o piškotkih.

Strinjam se